Dekoratif Raflar
Dekoratif Raflar
Dekoratif Rafların Kullanım Alanları

Raflar hem kullanışlı oluşuyla hem de hoş görüntüsüyle dekorasyon tasarımlarında kullanılmaktadır. Dekorasyon dünyasında önemi ve kullanım alanları giderek arttıkça daha çeşitli modeller tasarlamaya başlanmıştır. Eski zamanlarda rafların kullanım alanları pek geniş değildir. En çok mutfak için tercih edilirdi. Mutfak gereçlerini koymak için mutfak lavabosunun üstüne uzun sıralar halinde tahtalar çakılırdı. Bu sıradan, sade, renksiz tahtaları süslemek amacıyla örtülerden ve dantellerden faydalanırlardı. Evin diğer odalarına raflar ise duvar evin yapımı sırasında oyularak raf görüntüsü kazandırılırdı. Genellikle eski kerpiç evlerde rastlanan bu raflar değişik şekillerde tasarlanırdı. Üst üste kat şeklinde, yan yana küçük oyuklar şeklinde ya da oval, kare, dikdörtgen gibi değişik geometrik şekiller verilerek tasarlanırdı. Raf kapağı olarak da yine tahtadan kapılar yapılırdı. Değişik renklere boyanarak hoş bir dekorasyon oluşturulurdu. Günümüzde evlerine nostaljik bir görüntü vermek isteyen kişiler tarafından hala bu raf modeli tercih edilmektedir.

Dekoratif Raf Modelleri

Geçmişten günümüze raf tasarımlarında büyük bir ilerleme kaydedilmiştir ve her kişinin zevkine her mekana uygun dekorasyon oluşumların bir parçası olmuştur. Evlerin salonlarında, odalarında, mutfağında, banyo ve lavabolarında binlerce model geliştirilmiştir. Mutfakta daha çok üzerine mutfak gereçleri koymak amacıyla, yani rafların kullanışlılık özelliği nedeniyle tercih edilmektedir. Mutfak köşelerine boydan raf yapılabilir. Mutfaktaki diğer mobilyaları tamamlayıcı bir renkte boyanarak dekoratif bir raf elde edilebilir. Mutfakta süs eşyası yerleştirmek amacıyla da duvarlara küçük raflar yerleştirilebilir.

Odalarda raflar daha çok dekorasyon amacıyla tercih edilmektedir. Odadaki koltuk takımıyla, mobilyalarla uyumlu olacak şekilde çok çeşitli raflar dekore edilebilir. Kitaplık amacıyla, süs eşyası yerleştirmek amacıyla raflar kullanılabilir. Raflar için ahşap maddesi ve demir maddesi kullanılabilir. Alçı malzemesiyle de çok çeşitli raflar tasarlanabilir. Mesela evin bir köşesine demirden yuvarlak şekilde çiçek saksılarını yerleştirecek boyutta yaklaşıl 10 gözden oluşan ve giderek yukarı doğru ya da yanlara doğru açılan bir raf yapılabilir. Bu raflara değişik renkte çiçekler yerleştirerek bir dekorasyon unsuru oluşturulabilir. İsimlerden, baş harflerden, değişik şekillerde de raflar tasarlanabilir. PDR mezunu biri için bu harflerden oluşan bir raf dekore edilebilir. Raflar duvara sabitlenebilir ya da odanın bir köşesine yerleştirilebilir. Farklı boyutlarda dalları ve üzerinde yaprakları olan ağaç kovuğu şeklinde bir raf üretilebilir. Kovuğa çiçekler, kuşlar ya da herhangi bir süs eşyası koyularak dekore edilebilir. 

Banyo ve lavabolarda da raflar hem kullanışlı hem de dekoratif olmaktadır. Lavaboların üst kısmı, aynanın yanları ayna ile bütünlük oluşturacak şekilde dekore edilebilir. Banyo da kullanılacak gereçler için raf yapılarak düzen sağlanabilir. Raflar çeşitli renklere boyanarak sade olan alan renklendirilebilir. Olası bir düşme tehlikesini önlemek için duvara sabitlenmiş raflar tercih edilmelidir. Su değmesini istemediğimiz havlu vb. eşyalar için akvaryum şeklinde raflar tasarlanabilir.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları