Dekoratif Şömine Modelleri
Dekoratif Şömine Modelleri
Şömine Nedir?

Şömine, meskenlerde ısınmak ve bazı otantik yemekleri pişirmek ve buna benzer bazı amaçlarla kullanılan, çoğunlukla taştan imal edilen ve içerisinde ateş yakmak için bir boşluğu bulunan yapı ögesidir. Şöminelerde yakılan ateşin dumanı genel olarak bir baca vasıtasıyla doğrudan dışarı atılır. Ancak günümüzde iş görme işlevinden ziyade dekoratif amaçla kullanılmaya başlanmış ve yöresel bir görüntü izlenimi vermek için evlerin veya bahçelerin ağırlıklı olarak vakit geçirilen bölgelerinde yer almaya başlamışlardır. Öyle ki ateş yakmak için müsait olmayan, sadece göz zevkine hitap eden ve tek amacı dekorasyon olan şömineler de günümüzde karşımıza çıkmaktadır ve şömineler bazı kırsal kesim evleri haricinde belirli bir amaca yönelik kullanımlarını yitirmiş, yalnızca dekoratif amaçlı üretilir olmuştur. Aynı zamanda şöminelerin odun kapları, maşa kürek takımları, siperlikleri ve odun ızgaraları gibi bazı olmazsa olmaz aksesuarları da bulunur. 

Şömine Tipleri

Yukarıda bahsedilen dekorasyon amaçlı şömineler hariç tutulursa dört ayrı şömine tipi olduğu söylenebilir. Bunlar doğalgazlı, etanollü, elektrikli ve odunlu şöminelerdir. Şüphesiz ki diğer üçü, odunlu şöminenin verdiği otantik izlenimi veremeyecektir. 

Dekoratif Şömineler

Dekoratif şömine taş desenli bir duvar kağıdı veya barbekünün etrafını kaplamak amacıyla satılan dekoratif taşlar ile el yapımı olabileceği gibi hazır olarak da satın alınarak kurdurulabilir. Dekoratif şömineler tamamen yapay olduklarından dolayı baca gereksinimi veya odun tedarik etme gibi güçlükler kullanıcılar açısında söz konusu olmaz. Bazı oteller de üst kademe odalarını güzelleştirmek adında şömineleri kullanmaktadırlar. Mermer, granit, doğal taş, ahşap masif yahut buna benzer, kaplamada kullanılan taşlardan yapılabilirler. Bu şekilde oluşturulabileceği gibi bir dekoratif şömine, alçı pandan yapılmış olan bir bölme içerisine de kurulabilir. TV sehpası biçiminde olabileceği gibi; üzerine vazo, fotoğraf çerçevesi veya buna benzer dekoratif eşyaların konulabileceği bir farklı bir dekorasyon tamamlayıcı romantik bir unsur olarak da görülebilir. Dekoratif şöminelerin fiyatları ise ortalama 2500 liradan başlayıp 10.000 liraya kadar çıkabilmektedir. Elbette bu bir ortalama fiyattır ve daha aşağısı da yukarısı da olabilmektedir. Bununla beraber bazı dekoratif şömine modellerinde zamanlayıcı ve termostat özelliği de bulunmakta olup bu özellikler kullanıcı açısından önemli kolaylıklar sağlar. Buna ek olarak dekoratif şöminelerde kullanıcıların tercih edebileceği iki ayrı tür daha mevcuttur. Bunlar; üç boyutlu veya iki boyutlu olmak üzere iki gruptur. Üç boyutlu olanlar ısınmak için daha uygundur ve odunla çalışırlar. İki boyutlular ise genelde elektrikle çalışır.


Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları